Σάββατο 25 Ιουλίου 2009

Εξασθενές χρώμιο στο δήμο Μεσσαπίων της Εύβοιας

 Οι κάτοικοι της περιοχής του δήμου Μεσσαπίων της Εύβοιας ,είναι εκτεθειμένοι σε σοβαρούς  κινδύνους εξαιτίας της ύπαρξης εξασθενούς χρωμίου και νικελίου που διαπιστώθηκαν στο νερό της περιοχής, σύμφωνα με τις αναλύσεις  που έγιναν ,απο το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το ΙΓΜΕ, γιαυτό  και αποφάσισαν   κινητοποιήσεις ...


Ο Περιβαλλοντικός-Πολιτιστικός Σύλλογος "Γαία", σύμφωνα με ανακοίνωσή του, "  ...προβαίνει άμεσα στην υλοποίηση του λαϊκού αιτήματος, αναλαμβάνοντας την πρωτοβουλία και υποχρέωση να οργανώσει και να συντονίσει την κινητοποίηση των κατοίκων της περιοχής, μέσω της εγγραφής τους σε καταστάσεις δήλωσης συμμετοχής και της συγκρότησης επιτροπών αγώνα ανά τοπικό διαμέρισμα.
Η λαϊκή κινητοποίηση αποβλέπει στην περαιτέρω και βαθύτερη ενημέρωση με νέες δημόσιες συγκεντρώσεις, στην αναζήτηση και αποκάλυψη όλων των παραμέτρων του προβλήματος, στην προσφυγή στην Ελληνική δικαιοσύνη, καθώς και στην άσκηση πίεσης προς τους αρμοδίους, ώστε:
Να εξασφαλιστεί χωρίς χρονοτριβή υγιεινό νερό για τους κατοίκους του δήμου.
Να αποκομιστούν πάραυτα τα τοξικά απόβλητα που έχουν απορριφθεί κατά τόνους σε πολλές θέσεις της Μεσσαπίας.
Να καταγγελθούν και κατασταλούν άμεσα όλες οι παράνομες δραστηριότητες που προκαλούν την προκείμενη ανεπανόρθωτη καταστροφή στο περιβάλλον και την υγεία μας.
Να εντοπιστούν και να παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη όλοι οι υπαίτιοι, κύριοι υπεύθυνοι και συνυπεύθυνοι, της τραγικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει ο τόπος μας.
Να τεθούν οι προϋποθέσεις για την προστασία της υγείας και την εξασφάλιση της ποιότητας ζωής των δημοτών, με τη δημιουργία κατ' αρχάς βιολογικού καθαρισμού και αποχετευτικού συστήματος
... ''
Περισσότερα:http://www.servitoros.gr/news/view.php/24269/

Τη Δευτέρα 20 Ιουλίου είχε πραγματοποιηθεί   συγκέντρωση- ενημέρωση  στα Ψαχνά για το θέμα του νερού. Καλέσμένοι και  βασικοί ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο Γιάννης Ζαμπετάκης, επίκουρος καθηγητής Χημείας Τροφίμων, Τμήμα Χημείας, Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο π. Οικονομίδης Ιωάννης, ιερέας των Οινοφύτων και ο Θανάσης Παντελόγλου βιιομηχανικός μηχανικός, οι οποίοι ενημέρωσαν με επιστημονικά στοιχεία για το θέμα και μετέφεραν την εμπειρία τους από τη μεγάλη υπόθεση της μόλυνσης του Ασωπού και των Οινοφύτων. 

polutono

Δεν υπάρχουν σχόλια: