Ήταν κάποτε ένας ονομαστός ζωγράφος, ο Θεόδωρος Λαζαρής. Έργα του, δωρήθηκαν στην γενέτειρα του τη Λιβαδειά, συντηρήθηκαν με έξοδα του Δήμου και αποτέλεσαν τη μόνιμη έκθεση της Δημοτικής Πινακοθήκης Λαζαρή που λειτούργησε για δέκα περίπου χρόνια στο τέως Πνευματικό Κέντρο Λιβαδειάς ( Το οποίο σήμερα στεγάζει κακήν-κακώς το μοναδικό τμήμα ΑΕΙ που απέκτησε η Βοιωτία). Τα τελευταία 5-6 χρόνια , η τύχη των πινάκων αγνοείται. Πιθανόν να μουχλιάζουν σε κάποια αποθήκη.
Το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο:
Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο Λιβαδειάς, υπήρχε ως θέμα η εκπόνηση μελέτης αναπαλαίωσης παλαιού παραδοσιακού κτιρίου (πρώην ιδιωτικού γυμνασίου Λιβαδειάς "Ο Πλούταρχος" και τώρα ιδιοκτησία του Δήμου) στην οδό Γριπονησιώτου για τη μετατροπή του σε Πινακοθήκη Λαζαρή.
Μέχρι εδώ καλά, αν και η διαδικασία τραβάει σε πολύ μεγάλο μάκρος (αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, ανάθεση -εκπόνηση- παραλαβή μελέτης, ανεύρεση χρηματοδότησης για το έργο, κατασκευή κλπ κλπ) και ας ελπίσουμε ότι θα αντέξουν τόσο οι πίνακες του Λαζαρή.
Ιδιαίτερη αίσθηση όμως προκάλεσε η εισήγηση του θέματος απο τον δήμαρχο Δημήτρη Τσιφή, που ούτε λίγο ούτε πολύ, εισηγήθηκε ότι ο ίδιος δεν πολυσυμφωνεί αφού δεν εκτιμά ιδιαίτερα τέτοιου είδους παλιατζούρες όπως το εν λόγω κτίριο.
Η έγκυρη αυτή τοποθέτηση, αντιμετωπίσθηκε με σοβαρότητα απο το σώμα. Άρχισαν όλοι να διερωτώνται αν πράγματι άξιζε να μπούν σε τόσους μπελάδες, να δώσουν περίπου 200.000 ευρώ για τη μελέτη και ποιός ξέρει πόσα για το έργο, προκειμένου να σώσουν μια τέτοια παλιατσαρία και κάτι παμπάλαιους και πιθανόν τώρα πια ποντικοφαγωμένους πίνακες.
Ευτυχώς για τη μνήμη του Λαζαρή, μόλις ένα βήμα πριν ξαναβυθιστεί οριστικά στη λήθη, την κατάσταση έσωσε η δημοτική σύμβουλος κ. Γιώτα Πούλου. Υπενθύμισε στο δήμαρχο ότι και η Ακρόπολη είναι παλιά και μάλιστα έτι παλαιότερη απο τον Λαζαρή και το κτίριο της Γρυπονησιώτου, παρόλαυτά η ελληνική πολιτεία ξοδεύει ένα σωρό λεπτά απο το υστέρημά μας για να τη συντηρεί.
Δεν γνωρίζουμε αν ο δήμαρχος Τσιφής επείσθη απο το επιχείρημα - για την ακρίβεια θα βάζαμε το χέρι μας στη φωτιά ότι δεν επείσθη. Γεγονός πάντως είναι ότι με ψήφους 16 υπέρ και μιας λευκής το σώμα απεφάνθη υπέρ της μελέτης.
Τώρα για το αν και πότε θα γίνει και το έργο, αυτό είναι ένα θέμα που θα μας απασχολήσει μετά απο κανα δύο χρόνια, στην καλλίτερη περίπτωση. Είδομεν.
alzheimer
4 σχόλια:
Και στα νέα και στα αρχαία διαπρέπει ο δήμος. Είδατε τις λακούβες στη ολοκαίνουργια Στρ.Ιωάννου; Ακόμη δεν το φτιάξανε και βούλιαξε παντού.
Μπά, συγκινήθηκαν με την Ακρόπολη;
Δεν βρέθηκε ένας να πεί ότι όλη η Ελλάδα είναι γεμάτη πέτρες και αγκωνάρια;
Το ΙΣΤΟΡΙΚΟ & ΕΘΝΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
που λειτουργούσε πριν πολλά χρόνια ,κάτω απ΄τη ΝΕΡΟΤΡΙΒΗ τι
έχει γίνει;
Ειχε ζητήσει να το διαχειριστεί ο
ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ,άραγε πήρε απάντηση απο τον δήμο;...
μήπως πρέπει να μπεί και αυτό θέμα σε δημοτικό συμβούλιο;
Ανώνυμε 10:14, στείλε καμμιά φωτογραφία
Ανώνυμε 5:17, έχεις δίκιο, είναι μεγάλο κρίμα να σαπίζουν τα εκθέματα που δώρισαν οι Λιβαδίτες.
Δημοσίευση σχολίου