Τετάρτη 24 Ιουνίου 2009

Τα φροντιστήρια πώς και δεν "κάνουν διακοπές";

Το τέλος της σχολικής χρονιάς και η ανακοίνωση της βαθμολογίας των πανελλαδικών εξετάσεων προσφέρονται για να σχολιάσουμε λίγο τη μυθολογία των φροντιστηρίων στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Με ενοχλεί η ιδιότυπη κυριαρχία τους! Για σκεφτείτε:
Τα σχολεία έχουν κλείσει για διακοπές και τα φροντιστήρια συνεχίζουν! Παρακολουθούν τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων των εισαγωγικών εξετάσεων και αξιοποιούν τις πρωτιές και τις επιτυχίες των υποψηφίων για να προσελκύσουν εγγραφές νέων. Προσφέρουν ειδικά «μαθήματα» εκγύμνασης για τις διάφορες κατηγορίες μετεξεταστέων. Kάνουν «προπαρασκευαστικά» μαθήματα για την επόμενη σχολική χρονιά και δίνουν, έτσι, τη χαριστική βολή στα σχολικά μαθήματα που θα αρχίσουν το Σεπτέμβριο.
Απασχολούν αδιόριστους και ανέργους εκπαιδευτικούς.
Α! Ναι! Εισπράττουν και δίδακτρα!
Δίπλα στους φροντιστηριακούς οργανισμούς, οι διορισμένοι ή και αδιόριστοι εκπαιδευτικοί κάνουν κι αυτοί τα «ιδιαίτερά» τους. Οι διορισμένοι που κάνουν ιδιαίτερα είναι τώρα πιο διαθέσιμοι και απερίσπαστοι καθώς βρίσκονται σε «διακοπές». Μόνο που η έναρξη της σχολικής χρονιάς θα τους βρει κουρασμένους.
Το δημόσιο σχολείο, πάντως, είναι κλειστό κι έχει πάει κι αυτό διακοπές!
Σίγουρα κάποιος μύθος υποβαστάζει αυτή την ιστορία.
Όπως γνωρίζουμε ο μύθος, ανάμεσα στα άλλα, κωδικοποιεί τις αξίες μιας κοινωνίας. Μας βοηθάει να κατανοούμε κάτι, αλλά μας το επιβάλλει κιόλας. Μιλάει για τα πράγματα, μόνο που τα εξαγνίζει και τα αθωώνει μια και καταργεί τη διαλεκτική τους. Μύθοι υπάρχουν και για την εκπαίδευση. Διαιωνίζονται και νομιμοποιούν την υφιστάμενη κατάσταση πραγμάτων. Με λίγα λόγια, αποπροσανατολίζουν και δε βοηθούν στην αναζήτηση όρων και προϋποθέσεων που να ευνοούν πολιτικές για ένα άλλο σχολείο, σε μια πιο δίκαιη και δημοκρατική κοινωνία. Στην περίπτωση των φροντιστηρίων, ο μύθος λέει πως η σχολική επιτυχία και η πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι υπόθεση φροντιστηρίου. Συνήθως, ο μύθος πυροδοτείται σε περιόδους εξετάσεων.......

Διαβάστε όλο το ενδιαφέρον άρθρο και άλλα σχετικά στην ιστοσελίδα του συγγραφέα Γ. Μαυρογιώργου, ενότητα: ΚΕΙΜΕΝΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ:
http://pep.uoi.gr/gmavrog/index2.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: