Δευτέρα 25 Μαΐου 2009

Tο ΔΝΤ βρυχάται

Η κρίση βρήκε την Ελλάδα με μεγάλες δημοσιονομικές ανισορροπίες, σημειώνει το ΔΝΤ, προβλέπει επιβράδυνση της ανάπτυξης έως και 2% για το 2009, έλλειμμα 6% του ΑΕΠ, το οποίο αν δεν ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα το 2010 θα σκαρφαλώσει στο 7% και έκρηξη δημοσίου χρέους.

Τι προτείνει; πάγωμα μισθών και περικοπές στις δαπάνες ενώ η κυβέρνηση μιλά για «κρίσιμη διετία», ανοίγοντας ουσιαστικά το δρόμο για μπαράζ νέων φόρων και περικοπών. Ριζικές αλλαγές στο φορολογικό μηχανισμό με διεύρυνση της φορολογικής βάσης και μείωση των εξαιρέσεων και των απαλλαγών, φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών και τον ανεπίσημο τομέα της οικονομίας, συγκράτηση των μισθών αλλά και των συντάξεων, νέες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, «μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας» κλπ.

Πάντως ακόμη και το ΔΝΤ σημείωσε ότι "«Προτείνουμε οι αρχές να αποφύγουν εισοδηματικές μεταβιβάσεις σε ομάδες του πληθυσμού με υψηλά εισοδήματα. Μέτρα όπως οι επιδοτήσεις στις πωλήσεις των αυτοκινήτων ή οι επιχορηγήσεις σε νέους ελεύθερους επαγγελματίες έχουν μικρή επίπτωση στο ρυθμό ανάπτυξης, αλλά αυξάνουν περαιτέρω το χρέος» . Περισσότερα

Δεν υπάρχουν σχόλια: