Τετάρτη 13 Μαΐου 2009

Ιδιώνυμο αδίκημα η παιδαγωγική ελευθερία

Αν το εξώφυλλο σας προκαλεί θυμηδία, προσέξτε, γατί κάποιοι αναπολούν πραγματικά όχι μόνο την εποχή των τρικύκλων, αλλά και του «ιδιώνυμου».

Οι καταγγελλόμενες ενέργειες, βουλευτή του ΛΑΟΣ στις Σέρρες, είναι αποκαλυπτικές για τις προθέσεις και τις πρακτικές του εν λόγω κόμματος, πίσω από αποπροσανατολιστικές ρητορείες που χρησιμοποιεί.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣΝΟΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ

Προς:
1.Tον Πρόεδρο του Ελληνικού Κοινοβουλίου
2. Tην ΟΛΜΕ
3.Τους συναδέλφους όλων των σχολείων του Νομού
ΚΟΙΝ.:Δ/ντή Β/θμιας Εκπ/σης Ν.Σερρών
Πειθαρχικό αδίκημα η ελευθερία γνώμης της καθηγήτριας

Το Δ.Σ της ΕΛΜΕ Σερρών καταγγέλλει τη φασιστικού τύπου εισβολή στο 3ο Γυμνάσιο Σερρών του βουλευτή του ΛΑΟΣ Ηλία Πολατίδη και του Γραμματέα του πολιτικού του γραφείου, Μανόλη Κουκουβάτσιου.

Ο κύριος βουλευτής, επικαλούμενος ανώνυμες καταγγελίες γονέων προς τον ίδιο, απαίτησε απ’ τον Διευθυντή του σχολείου να καλέσει ενώπιόν του την καθηγήτρια της Ιστορίας, για να δώσει εξηγήσεις σ΄ αυτόν επί του περιεχομένου της διδασκαλίας της για το μάθημα του φασισμού. Απαίτησε μάλιστα να μπει και στην τάξη, για να δει τους μαθητές.

Χαιρετίζουμε τη θαραλλέα και αξιοπρεπή στάση της συναδέλφου, επειδή παρά την αμηχανία του Διευθυντή μπροστά στο πρωτοφανές αυτό περιστατικό:
  • Υπερασπίστηκε το δικαίωμά της να μην απαντά σε ανώνυμες καταγγελίες και απαίτησε να αποκαλυφθούν τα ονόματα των γονέων και των παιδιών για να συζητήσει μαζί τους.
  • Υπερασπίστηκε το δικαίωμά της να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις της επί του σχολικού μαθήματος, δημιουργώντας γόνιμο προβληματισμό στους μαθητές της.
  • Στη συνέχεια αρνήθηκε να υποκύψει σε υποδείξεις «καλοθελητών» του τύπου «επισκεφθείτε το βουλευτή στο γραφείο του, για να λήξει η διένεξη».
Διαμαρτυρόμαστε για τη στάση του προϊσταμένου της εκπαίδευσης, ο οποίος αντί να αποτελεί τείχος προστασίας της εκπαιδευτικής κοινότητας, ύστερα από γραπτή καταγγελία του βουλευτή με ανυπόστατες κατηγορίες ανώνυμων γονέων, όρισε προκαταρκτική διαδικασία για ένορκη διοικητική εξέταση, κι έτσι κατέστησε ένοχη τη συνάδελφο για τον τρόπο που έκανε το μάθημά της και για τη στάση της απέναντι στο βουλευτή.

Με τέτοιες ενέργειες ανοίγει ο ασκός του Αιόλου για οποιοδήποτε κόμμα, βουλευτή, σύλλογο κλπ, να καλύπτεται πίσω από την ανωνυμία των καταγγελιών εν ονόματι δήθεν της προστασίας του μαθητή και να ελέγχει τον εκπαιδευτικό για τις απόψεις που εκφράζει επί του μαθήματος του! Επιχειρείται παράλληλα η ποινικοποίηση της παιδαγωγικής πράξης και του φρονήματος του εκπαιδευτικού. Αν κάποιοι νοσταλγούν την εποχή του «Ιδιώνυμου», των έκτακτων μέτρων της μετεμφυλιακής περιόδου και της επταετίας, πλανώνται πλάνην οικτράν. Η εποχή που οι δάσκαλοι έπιναν το κώνειο και διώκονταν από τα σχολεία για το φρόνημά τους έχει περάσει ανεπιστρεπτί και όσοι επιχειρήσουν να την αναβιώσουν θα βρουν μπροστά τους το αδιαπέραστο τείχος του εκπαιδευτικού κινήματος.

Ο τύπος του φοβισμένου δασκαλάκου – απλού δημόσιου υπαλλήλου, που διεκπεραιώνει τη διδακτέα ύλη ως απλός ιμάντας μιας τυποποιημένης γνώσης, δεν είναι το ιδανικό μας, γιατί πιστεύουμε ότι «ο δάσκαλος που θα υποχρεωθεί να πνίξει τη σκέψη του θα καταντήσει ψυχικά ανάπηρος άνθρωπος, ανίκανος να μορφώσει άλλους» (Δ. Γληνός).

Οι εκπαιδευτικοί χειρίζονται το αντικείμενο της διδασκαλίας τους με βάση τα σχολικά βιβλία και τις οδηγίες του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και διατηρούν στο ακέραιο το δικαίωμα της ελευθερίας της διδασκαλίας και της ελευθερίας της έκφρασης της προσωπικής γνώμης. Τα συνταγματικά αυτά κατοχυρωμένα δικαιώματα οι εκπαιδευτικοί τα ασκούν όχι για να αυθαιρετούν στο μάθημά τους, ούτε για να επιβάλλουν τη γνώμη τους στους μαθητές, αλλά για να απαντούν σε πιθανές απορίες, ερωτήσεις των μαθητών και για να δημιουργούν, μέσα σε ένα κλίμα επιστημονικής και παιδαγωγικής ευθύνης, γόνιμους προβληματισμούς στην τάξη με στόχο τη δημιουργία ελεύθερων, κριτικά σκεπτόμενων και ενεργών πολιτών.

Απευθυνόμαστε στον Διευθυντή Β/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Σερρών και απαιτούμε την άμεση παύση της προκαταρκτικής διαδικασίας σε βάρος της συναδέλφου μας, που έχει την απόλυτη στήριξη της ΕΛΜΕ Σερρών. Μια τέτοια πράξη δεν έχει κανένα νομικό έρεισμα, κατά την άποψη των νομικών συμβούλων της ΕΛΜΕ και ΟΛΜΕ, λόγω της ανωνυμίας της καταγγελίας και επειδή η έκφραση προσωπικής άποψης δεν αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα. Εκτός αυτών τον καλούμε να αναλογισθεί ποιο παιδαγωγικό κλίμα δημιουργείται στα σχολεία, όταν καλούνται μαθητές να δώσουν μαρτυρία για την καθηγήτριά τους ή τι θα σκεφθούν για την πολιτική κατάσταση της χώρας τους, όταν γνωρίζουν ότι η καθηγήτριά τους διώκεται για τις απόψεις της.

Απευθυνόμαστε στον Πρόεδρο του Ελληνικού Κοινοβουλίου και ρωτάμε αν η στάση του συγκεκριμένου βουλευτή συνάδει με την ιδιότητα βουλευτή δημοκρατικής χώρας και αν είναι δημοκρατική πράξη να εθίζει τους πολίτες να δρουν με την κουκούλα της ανωνυμίας και μάλιστα στον ευαίσθητο χώρο της παιδείας.Απευθυνόμαστε τέλος στο ανώτερο συνδικαλιστικό όργανο, την ΟΛΜΕ και ζητούμε να προβεί στις δέουσες ενέργειες προς το Υπουργείο, για να σταματήσει αμέσως η προκαταρκτική έρευνα σε βάρος της συναδέλφου. Επίσης να κάνει υπόθεση όλου του κλάδου το ζήτημα της υπεράσπισης του δικαιώματος της ελεύθερης έκφρασης του καθηγητή και της προστασίας των εκπαιδευτικών από παρόμοιες ακροδεξιές – φασιστικές ενέργειες.

Να μην επιτρέψουμε κανείς δάσκαλος να πιει το κώνειο για τις ιδέες του και για την ελευθερία της γνώμης του μέσα στην τάξη.Να υπερασπιστούμε τη συνάδελφο που με τη στάση της τίμησε το ρόλο του δασκάλου.Να μην επιτρέψουμε την ποινικοποίηση της παιδαγωγικής διαδικασίας.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος Η Γεν. Γραμματέας α.α.

Ψαθάς Κων/νος Σάββα Σταυρούλα

Δεν υπάρχουν σχόλια: